Jag arbetar utifrån Aristoteles teori om retorik och anser likt honom att en god retoriker är den som strävar efter dygdfullhet.
När jag undervisar i retorik så går jag igenom hur en argumentationsprocess går till. Jag förklarar hur varje individ argumenterar med såväl sig själv som med andra: genom förnuft, känslor och begär.
Oavsett vilken tjänst du vill ha hjälp med så arbetar jag med att du ska förstå retorik i sin helhet. Förstår man hur man själv argumenterar, så förstår man hur andra argumenterar. Att verkligen lära sig retorik är att lära sig att leva ett mer etiskt liv. Ett etiskt sinne gör att man blir mer mottaglig för att lyssna, och mer tålmodig att hitta vägar till att bli förstådd, och därigenom kan man bli en bra retoriker.
Parallellt med att lära ut förståelsen om vår inre argumentationsprocess arbetar jag även utifrån ett filosofiskt normativt förhållningssätt. Det innebär att vi tillsammans klarlägger din etiska värdegrund (det är inte så rörigt som det låter). Det är nämligen utifrån din etiska livsåskådning som du framförallt granskar och dömer, och även hyllar, andra i deras val (även om du inte förstår det själv). Det är viktigt att vara medveten om att det finns olika etiska livsåskådningar då det ger dig en värdefull nyckel till förståelse av varför vi resonerar olika.
I den värld vi tillhör ser jag det som min skyldighet att lära ut retorisk färdighet. Retorik är lika mycket ett vapen som ett verktyg. Vill man ont är retorik det bästa vapnet att göra skada med, vill man gott så är retorik det bästa verktyget för att hela relationer och föra samman människor.
”Hur hinner du med allting?” brukar vara den stående frågan när jag berättar om vad jag gjort och vad jag gör med mina dagar. Men till sak är, att när man är sitt yrke så hinner man med väldigt mycket!
Jag är utbildad i retorik vid Uppsala universitet och utbildad i filosofi vid Stockholms universitet. Jag andas och är retorik. Jag är en ständig analytiker och drivs av viljan att förstå varför vi kommunicerar som vi gör. För att lära ut retorik måste man själv förstå retorik. Man kan lära sig retorik från två håll, varav det ena kompletterar det andra. Det ena är att granska på avstånd, och det andra är att vara mitt i den retoriska händelsen.
På avstånd så granskar jag ständigt såväl historiska som nutida samtal, debatter, tal och alla sorters texter. Jag granskar individer i såväl deras yrkesroller som i deras privatliv och jag granskar yrken utifrån dess retoriska vikt och yttre påverkan.
Jag är mitt i den retoriska händelsen och skapar själv retorik när jag lämnar mitt arbetsbord och ger mig ut i samhället. När jag går in i ett rum fyllt av människor, när jag sätter mig ner med min klient, när jag rekryterar, när jag träffar min kollega, när jag träffar min vän, när jag träffar min familjemedlem och till och med när jag möter mig själv.
Retorik är en färskvara. Att förstå andra människor, och att göra sig förstådd inför andra människor, är en färdighet som ständigt behöver underhållas. För mig som alltid fascinerats av människor och vår interaktion med varandra så anser jag (lika oväntat som självklart) att baren är den bästa plattformen att få ta del av människors liv och analysera egentligen allt som gjort dem till just dem.
Även om jag i huvudsak arbetar med retorik så driver jag också en bar. Den är mitt retoriska gym där jag får förmånen att ta in olika människors sätt och beteenden. Det finns inget bättre sätt att förstå sig på människor än att ständigt vara nära dem och ständigt analysera, lyssna och försöka att läsa och förstå dem.
Det är när man förstår människor som man också själv kan göra sig förstådd i deras ögon. En skicklig retoriker släpper sig själv och ger istället plats för den som ska övertygas!
Min underbara värld – Förlorad dröm
I denna roman låter jag dig som läsare följa Julia i hennes utmaning att bemästra relationen till såväl sin partner som till sin familj, sina vänner och sig själv. Du får följa med och på ett djuplodande sätt själv reflektera över de påfrestningar som relationer kan ge, hur olika vi alla uppfattar vår omgivning och att lösningen på problematiken oftast finns inom oss.